Støt Broen Danmark - Min konto

5. december 2022

Den økonomiske krise rammer børnene hårdt

Børn fra økonomisk trængte familier lider større afsavn i dag end for et år siden. Det viser en ny undersøgelse, som Egmont Fonden har fået udarbejdet af Rambøll i samarbejde med Dansk Folkehjælp.

Grafik: Egmont Fonden

Undersøgelsen viser, at den aktuelle økonomiske krise med inflation og stigende energipriser rammer hårdt i økonomisk trængte børnefamilier. Det går blandt andet ud over madbudgettet og muligheden for at lade børn deltage i aktiviteter med andre børn.

Her er et par af de alvorlige tal fra undersøgelsen:

  • 58% af forældrene siger, at børnene får mindre mad nu end for et år siden.
  • 75% oplever, at deres børn kan deltage mindre i fritidsaktiviteter, biografture og skoleudflugter nu end for ét år siden.

I en pressemeddelelse skriver Egmont Fonden følgende om, hvordan det påvirker børns trivsel i hverdagen:

Børns sociale liv under pres

“Også børnenes mulighed for at indgå i fællesskaber med deres kammerater og få mindeværdige oplevelser bliver påvirket af den økonomiske krise. Undersøgelsen viser nemlig, at familierne må prioritere fritidsaktiviteter og oplevelser med venner fra i det stramme budget. Samlet set siger 39 pct. af forældrene, at deres børn på grund af familiens økonomiske situation er mindre sammen med deres venner end for et år siden.

59 pct. af forældrene til børn mellem 6 og 17 år fortæller, at deres børn inden for de seneste tre måneder har måttet undvære deres fritidsaktiviteter, som fx fodbold, svømning eller gymnastik, fordi der ikke var råd til det. 62 pct. angiver, at de har måttet undlade at have børnenes venner til mad og overnatning på grund af familiens økonomiske situation. Og 65 pct. har inden for det sidste år måttet undlade at holde fødselsdag for klassen eller kammerater på grund af økonomi.

Forældrene vurderer også, at situationen påvirker børnenes trivsel – 50 pct af alle forældrene fortæller, at deres børn trives dårligere nu end for et år siden på grund af familiens økonomiske situation. Og 75 pct. oplever, at deres børn kan deltage mindre i fritidsaktiviteter, biografture og skoleudflugter nu end for ét år siden.”

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af Rambøll for Egmont Fonden i samarbejde med Dansk Folkehjælp. Den består af en spørgeskemaundersøgelse blandt 4.766 økonomisk trængte børnefamilier, som er på overførselsindkomst og har søgt hjælp hos Dansk Folkehjælp. Undersøgelsen er ikke nødvendigvis repræsentativ for alle økonomiske trængte børnefamilier, men giver et solidt indblik i, hvordan børnefamilier, der modtager overførselsindkomst, oplever økonomi og afsavn.

Find mere hos Egmont Fonden om undersøgelsen